MAO-remmers
Stof die de activiteit van mono-amino-oxidase remt. Wordt toegepast bij de behandeling van bepaalde depressies. Mono-amino-oxidase is een in het lichaam voorkomend enzyme dat de aminogroep van een mono-amine afsplitst, waardoor de betreffende stof onwerkzaam wordt. Dit is een van de mechanismen waardoor in het zenuwstelsel voorkomende mono-aminen zoals noradrenaline, serotonine en dopamine onwerkzaam gemaakt kunnen worden. Een MAO-remmer zorgt er dus voor dat noradrenaline en dopamine wel werkzaam kunnen blijven. Vanwege de ernstige bijwerkingen -hartpatiënten hebben een vergrote kans op overlijden maar ook mensen met zuikerziekten, epilepsie, glaucoom en met plasziekten behoren tot een risicogroep- worden MAO-remmers in Nederland nauwelijks nog voorgeschreven.
Het eten van haring, ananas,bananen, diverse soorten kaas, rode wijn, en tuinbonen moet tijdens een therapie met MAO-remmers ontraden worden omdat deze stoffen door mon-amino-oxydase worden afgebroken en er door het gebruik van MAO-remmers, deze stoffen niet meer of minder snel afbreken en er kans op vergiftiging ontstaat.

Deprenyl is zo'n MAO-remmer. Deprenyl beschermt de hersencellen die dopamine maken en wordt veel gebruikt door mensen met de ziekte van Parkinson. Het meeste onderzoek betreffende Deprenyl als 'verjongingsmiddel' is gedaan door de Hongaarse professor in de pharmacologie: Joseph Knoll. Volgens Knoll vertraagt Deprenyl de veroudering. Hij adviseert mensen vanaf 45 jaar oud 2 maal 5 mg per week te gebruiken en vanaf de leeftijd van 55 jaar: 3 maal 5 mg. Hij gelooft in een verhoging van levensverwachting van 15 tot 20 jaar.