biologie

Beelden

Beelden:
Beelden zijn visuele of geziene en herinnerde waarnemingen waarmee een organisme dat beschikt over ogen, oogzenuwen of receptoren, via licht of weerkaatsing van lichtfotonen zich bewust wordt, en is van zijn omgeving en van zichzelf.
Wij mensen zien deels dezelfde omgeving als dieren en geven er een intermenselijk gedeelde betekenis aan.
Visuele betekenissen voor ons kunnen zijn:
Licht, donker, zon, maan, sterren, ruimte, heelal, afstand, ver, dichtbij, kleur, mens, dier, insect, plant, boom, schimmel, bos, wolken, regen, sneeuw, hagel, rond, huis, kerk, kasteel, flat, fiets speelvoorwerp, mechanisme, radio, tv, beeldscherm, telefoon, kleur, geometrische figuren, beweging, geabstraheerde beelden, door instrumenten zichtbaar gemaakt licht zoals röntgen-, ultra violette, infrarode en gammastralen etc.

Afbeelding van huid en tastreceptoren

mechano receptoren

Mechanoreceptoren zijn sensorische receptoren, in het lichaam en met name de huid, die reageren op mechanische druk of vervorming. Ze spelen een cruciale rol bij het waarnemen van aanraking, druk, trillingen, rek, het gehoor, en het evenwicht, door elektrische signalen naar het centrale zenuwstelsel te sturen. Er zijn meerdere soorten mechano receptoren:

C-tactiele (CT) afferenten receptoren

Mensen hebben speciale mechanoreceptoren die reageren op aaien,strelen of liefkozen. In 2002 ontdekten Zweedse neurowetenschappers in de huid van mensen C-tactiele (CT) afferente receptoren(zenuwcellen)waarvan wordt gedacht dat ze positieve en aangename aspecten van aanraking overbrengen, vanwege hun optimale reageren tijdens zacht, strelend contact.
Doordat de axonen niet gemyeleiniseerd zijn, geven ze prikkels langzamer door dan andere sensorische cellen van de huid. Ze reageren bijzonder goed op aanrakingen, die plaatsvinden met een snelheid van één tot tien centimeter per seconde en bij een temperatuur van 32 graden Celsius. Dit komt overeen met de temperatuur van het huidoppervlak. De "aai-receptoren" bevinden zich uitsluitend in de behaarde huid.

Merkelschijven
Merkelschijven (SA1 mechanoreceptoren): Detecteren aanhoudende druk en zijn betrokken bij de subtiele zeer lichte waarneming van vorm, textuur vorm en ruwheid op de huid. Bijvoorbeeld een veer of een haar.

Ruffini-uiteinden
Ruffini-uiteinden (SA2 mechanoreceptoren): Reageren op huidrek en detecteren spanning diep in de huid1.

Meissner-lichaampjes
Meissner-lichaampjes (RA mechanoreceptoren): Detecteren lichte aanraking en veranderingen in textuur.

Pacinian bloedlichaampjes:
Pacinian bloedlichaampjes detecteren snelle trillingen en drukveranderingen. Deze receptoren zijn te vinden in verschillende delen van het lichaam, zoals de huid, oren en slagaders, en zijn essentieel voor zintuiglijke waarnemingen zoals aanraking, geluid en balans.

de haarcellen in het slakkenhuis van het binnenoor:
In het binnenoor (cochlea) bevinden zich haarcellen of mechanoreceptoren die bewogen worden door de trilling van het trommelvlies, de gehoorbeentjes en de vloeistof in het slakkenhuis in beweging door de binnenkomende geluidsgolven. De beweging van de haarcellen wordt omgezet in elektrische signalen die via de gehoorszenuw naar de hersenen wordt gestuurd. De hersenen vertalen dit in herkenning van een specifiek geluid.

De haarcellen in de halfcirkelvormige kanalen:
De halfcirkelvormige kanalen detecteren rotatiebewegingen van het hoofd doordat zij reageren op de beweging van de vloeistof (endolymfe) binnen de kanalen. Functie evenwicht bewaren en beweging ervaren.

De haarcellen in de otolietorganen (utriculus en sacculus):
De haarcellen in de otolietorganen (utriculus en sacculus) detecteren lineaire versnellingen en de positie van het hoofd ten opzichte van de zwaartekracht. De haarcellen in deze organen reageren op de beweging van otolieten (kleine calciumcarbonaatkristallen) die op een gelatineuze laag liggen.Functie evenwicht bewaren en beweging ervaren. Cutane mechanoreceptoren:
Cutane mechanoreceptoren met kleine, nauwkeurige receptieve velden worden aangetroffen in gebieden die nauwkeurige tactie vereisen (bijv. de vingertoppen). In de vingertoppen en lippen is de innervatiedichtheid van langzaam aanpassende type en snel aanpassende type mechanoreceptoren sterk verhoogd.

nociceptoren

nociceptoren:
nociceptoren zorgen dat pijn wordt wargenomen zoals extreme hitte, kou, of krassen kneuzingen en breuken.
Nociceptoren zijn verspreid over het hele lichaam.

Huid:
Verspreid over de huid en detecteren schadelijke stimuli zoals extreme hitte, kou, en mechanische schade.

Slijmvliezen:
in de slijmvliezen, zoals die in de mond en neus.

Interne organen:
in interne organen zoals spieren, ingewanden, en gewrichten.

Ruggenmerg:
in het ruggenmerg, specifiek in de dorsale grensstreng ganglioncellen.

De invloed van de tastzin op ons

Tastzin
Door tactiele receptoren zijn we in staat temperatuur, druk en pijn te onderscheiden door aanraking of voelen.
Dat vertaalt zich in de volgende begrippen:
Warm, koud, fris, heet, ruw, stekelig glad, kleverig, hard, zacht, nat, vorm, ruw, soepel, stijf, aanraken, aanraking, voelen streling, strelen wind,

strelen gewenst

Het aangeraakt worden of aanraken van anderen heeft een grote invloed op ons gedrag en welbevinden. Hard maakt hard
Een harde kruk zorgt ervoor dat we minder empathisch reageren op onze medemens. We oordelen onvriendelijker over hen en dringen sterker aan op ons standpunt. Een zachte, comfortabele stoel daarentegen, stelt ons in staat milder te oordelen, positiever over te komen op anderen en minder star vast te houden aan onze opvattingen.

Warm eten maakt je ontvankelijker
Zelfs een kop warme thee in onze hand zorgt ervoor dat we vreemden positiever beoordelen. Dit effect is door verschillende onderzoeken bewezen. Het aanraken van warme voorwerpen leidt er blijkbaar toe dat we het karakter van andere mensen als "warmer" beoordelen en ze milder beoordelen. Het aanraken van ijskoude drankjes of dingen heeft het tegenovergestelde effect. Het is dus beter, om gasten warme koffie aan te bieden, dan koud water!

Gezichtsaanrakingen voor mentaal evenwicht
We raken ons gezicht de hele tijd spontaan aan – 400 tot 800 keer per dag. Bij stress neemt het aantal zelfaanrakingen zelfs met grote sprongen toe. Een reactie op een emotionele onbalans, vermoedt de Duitse haptie-onderzoeker Martin Grunwald. Een gezichtsaanraking brengt ons waarschijnlijk weer in mentaal evenwicht en bevordert de concentratie.

Duikpak corrigeert lichaamsbeeld
Een wetsuit helpt anorexia om zich realistischer te voelen. Deze therapeutische benadering werd ontdekt door de haptie-onderzoeker Martin Grunwald uit Leipzig. Bij anorexia communiceren de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van lichaamsbeelden minder goed met elkaar. Dit leidt ertoe dat mensen met anorexia zichzelf als te dik beschouwen, ondanks dat ze ernstig ondergewicht hebben. Het strakke wetsuit oefent een constante druk uit op de huid en gewrichten, waardoor informatie naar de hersenen wordt verzonden, over waar het lichaam echt eindigt. Dit helpt de dragers om hun lichaam op de juiste manier waar te nemen.

Aanraken verhoogt vrijgevigheid
Als obers of serveersters hun gasten schijnbaar toevallig aanraken, krijgen ze meer fooien. In een onderzoek van Amerikaanse psychologen kregen serveersters 37 procent meer fooien als ze de handen van hun gasten lichtjes met hun vingers aanraakten. Het leggen van handen op de schouder zorgde voor een verhoging van de fooi met 18 procent. Het feit dat aanraking mensen vrijgeviger maakt, wordt het "Midas-effect" genoemd – naar koning Midas uit de Griekse mythologie, die alles wat hij aanraakte in goud veranderde.

De tastzin kiest voor je
Wat mensen prettig vinden als ze worden aangeraakt, wordt ook cultureel beïnvloed. De Japanners vinden licht plakkerige oppervlakken prettig, terwijl Europeanen ze niet graag aanraken. De reden: ze associëren plakkerig met vies. Er zijn ook culturele verschillen in het gevoel in de mond. Duitsers vinden het bijvoorbeeld leuk als yoghurt romig is, terwijl de Fransen de voorkeur geven aan een kruimelige consistentie.

Gevoeligheid verhoogt het verlangen naar seks
Vrouwen die erg gevoelig zijn voor aanraking, hebben een hoger seksueel verlangen. Zeer gevoelige mannen zijn volhardender tijdens seks – althans dat stellen ze in enquêtes. Het is echter de vraag of de zelfbeoordeling van de ondervraagde mannen overeenkomt met de werkelijkheid.

Website
https://www.planet-wissen.de/natur/sinne/fuehlen_der_unterschaetzte_sinn/biga-macht-der-beruehrung-102.html
https://www.planet-wissen.de/video-neue-streichelrezeptoren-entdeckt-100.html