bacterie

Een bacterie is een microscopisch klein eencellig organisme(prokaryote) zonder celkern. Bacteriën kunnen de vorm hebben van bollen(kokken), staven(bacillen), komma's(vibrionen), schimmelachtige(Actinobacteria), of spiralen(spirillen). Ze komen in praktisch elke omgeving voor, De bodem, het water, compost en op en in de lichamen van mens en dier. Veel bacteriën verplaatsen zich zwemmend met behulp van een op een zweep lijkende staart die flagel wordt genoemd(een flagellum is latijn voor zweep). In het plasma van een bacterie bevinden zich ribosomen. Ribosomen zijn in staat het erfelijk boodschapper RNA(Ribonucleïnezuur) te lezen en daaruit ketens eiwitten of aminozuren te vormen(translatie).
Het erfelijk DNA van de meeste bacteriën wordt gevonden in een cirkelvormig chromosoom en een of meer plasmiden verdeeld over het plasma of de vloeistof van dit eencellig organisme. Bacteriën kunnen onderling plasmiden uitwisselen (conjugatie), waardoor zij recombineren. Op deze wijze kunnen voortdurend nieuwe bacteriestammen ontstaan.
Sommige bacteriën zijn giftig en kunnen ontstekingen(Zie bacteriële infecties) veroorzaken maar de meeste zijn onschuldig en zelfs nuttig voor mensen. Bacteriën worden in vele industriële processen gebruikt, met name in de voedselproductie, bijvoorbeeld in de productie van yoghurt, kaas en augurken.