natuurinclusieve landbouw gaat ervan uit
dat het mogelijk is om de natuur te verbeteren via landbouw en in te zetten voor de landbouw. Het streven naar een zorgvuldig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het duurzaam beheren van de
bodem en het minimaliseren van emissies staat centraal.
Denk aan kruidenrijke graslanden en weidevogels bij melkveebedrijven, bloeiende akkerranden met akkervogels, bestuivers, en natuurlijke vijanden bij akkerbouwers.
Bij beheer van de bodem: verhoging van het organisch stofgehalte, versterking van het bodemleven of vergroten van het watervasthoudend vermogen.
Boeren sparen het milieu door bij te dragen aan:
- hogere waterstanden via versmallen en terugbrengen meanderen van beken.
- vermindering van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
- minder uitstoot van mest en bestrijdingsmiddelen naar lucht en water
- vermindering van het antibioticagebruik, door beter leefklimaat en inzet kruiden.
strokenteelt
Grote oppervlakten met één gewas zijn kwetsbaar. Ëén plaaginsect of schimmel kan het hele perceel aantasten. Op zo’n groot perceel kan namelijk geen enkele natuurlijke vijand van het plaaginsect overleven: er is bijvoorbeeld te weinig voedsel en er zijn geen mogelijkheden om te schuilen.
De oplossing zoeken onderzoekers in meer diversiteit binnen een perceel. Dat biedt de nuttige organismen het hele jaar door voldoende voedsel en schuilmogelijkheden. En dat maakt weer dat plaaginsecten het moeilijk krijgen en niet of nauwelijks schade kunnen toebrengen aan de gewassen. Om die diversiteit binnen een perceel te verhogen testen de onderzoekers strokenteelt uit. Op stroken van 3 meter breed telen ze zes verschillende gewassen naast elkaar. Daarnaast maken ze zo veel mogelijk gebruik van vaste rijpaden zodat de grond alleen plaatselijk verdicht wordt. Dit is gunstig voor het bodemleven.
Deze maatregelen komen ten goede aan de diversiteit in bodemleven in en op de grond. Dat profiteert van schuilmogelijkheden en van voedsel gedurende het hele jaar. Wordt het ene gewas geoogst, dan is er nog een ander gewas over. Bovendien blijft de grond nooit lang kaal omdat er na de oogst zo snel mogelijk een groenbemesters geteeld wordt.
Op deze manier ontstaat een ‘weerbaar’ landbouwsysteem. Zodra het systeem verstoord wordt, ontstaat snel een nieuw evenwicht, zonder dat de landbouwproductie in gevaar komt en zonder dat de teler hoeft in te grijpen: het systeem kan zelf de veranderingen opvangen. Het ‘bestrijdt’ bijvoorbeeld ziekten en plagen voordat ze schade kunnen veroorzaken en is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte of heftige neerslag.
Onderzocht wordt of moderne technieken behulpzaam zijn strokenteelt rendabel te maken, zoals precisietechnieken die gebruik maken van gps, ict en geavanceerde sensoren.
Agroforestry is een teeltsysteem waarbij bomen worden gecombineerd met landbouw op hetzelfde perceel. Deze mengteelt kan positief uitwerken op de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en de aantrekkelijkheid van het landschap.
Moderne veredeling of CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats) CAS (CRISPR-associated genes & proteins) wordt gene editing genoemd, omdat je heel precies kleine verbeteringen in 'de tekst' van het DNA kunt aanbrengen. Ze beloven vooral op het gebied van resistentie een flinke versnelling in de veredeling. Dat is nodig, omdat we de milieuschade door chemische gewasbescherming willen terugdringen.
In planten kan de productie van inhoudsstoffen zoals vetten en oliën, heel nauwkeurig worden bijgestuurd, zodat de planten de beste inhoudsstoffen maken. En in tarwe kunnen gluten zó aangepast worden dat ook coeliakie-patiënten veilig tarwe en tarweproducten kunnen eten.
Geïntegreerde gewasbescherming of geïntegreerde bestrijding is de bestrijding van plaagorganismen of plantenziekten in de landbouw waarbij aandacht gegeven wordt aan het zorgen voor goede kwaliteit van de bodemstructuur en bodembiologie, de keuze voor resistente rassen en het beschermen van natuurlijke vijanden van de ongewenste organismen, het aanpassen van teelt- of cultuurtechniek. Hiertoe behoren een zuinig gebruik van kunstmest, en op peil houden van het organische stofgehalte van de bodem, een beperkte beregening en vruchtwisseling en het gebruik van alternatieve niet-chemische bestrijding zoals biologische bestrijding of mechanische bestrijding.Men probeert zo weinig mogelijk chemische middelen te gebruiken.
De aanpak maakt deel uit van wat 'geïntegreerde landbouw' wordt genoemd, een landbouw die economische doelstellingen combineert met sociale doelstellingen en doelstellingen op het gebied van natuur, milieu en dierenwelzijn.
Methoden
Gewasbeschermingsmiddelen zijn bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van schimmels, insecten en onkruiden.
Deze middelen zijn zeer belangrijk, daar zij mensen behoeden voor honger door het mislukken van oogsten.
Sinds mensen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken zijn niet alleen de voordelen van gewasbescherming gebleken maar ook de grote nadelen. Wij herinneren ons de fipronil crisis in augustus 2017 waarbij het voor mensen schadelijke insecticide fipronil. talloze eieren besmette en het noodzakelijk was bedrijven met kippen te ruimen en te reinigen, wat leidde tot de ondergang van een aantal bedrijven. We herinneren ons het insecticide neonicotinoïden waardoor een massale bijensterfte optrad. We wijzen op het onkruidbestrijdingsmiddel roundup met daarin het werkzame middel glyfosaat dat in verband wordt gebracht met verhoogde risico’s op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD, hoesten, oogirritatie, diaree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid, sterfte van kikkers en andere amfibieën. Onderzoeker en genetische schade en schade aan het immuumsysteem van vissen kan toebrengen.
Er is daarom behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen met een zo laag mogelijk risico voor mens, flora, fauna en milieu.
moeten nog grotendeels ontwikkeld worden. Vooralsnog worden natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en galmuggen van luis ingezet. Het bevorderen van een duurzame en gezonde bodem maakt de groei van gezonde en weerbare gewassen mogelijk die minder gewasbescherming nodig hebben. Er worden netten gebruikt, tegen fruitvliegen en het gebruik van feromoonvallen.
In 2018 zal in het kader van wederzijdse erkenningen een gewasbeschermingsmiddel op basis van kaliumbicarbonaat beschikbaar komen ter bestrijding van schurft. Men wil natriumwaterstof carbonaat als basisstof toestaan in de perenteelt. In de appelteelt is al een goedkeuring van deze stof die daarmee in alle lidstaten mag worden gebruikt.
Ook worden akkerranden benut voor functionele agrobiodiversiteit. Innovatieve manieren van telen, die worden onderzocht, zijn hieronder bij ‘lange termijn’ benoemd.
Droog telen van appels en peren door (tijdelijke) overkapping, is een oplossingsrichting voor schurft, die wordt onderzocht.
permacultuur probeert een oplossing te vinden voor problemen, zoals verwoestijning en bodemerosie, die de industriële monocultuur landbouw met zich meebrengt.
permacultuur dient functies te vervullen voor de mens, zoals voedselvoorziening, met gebruik van de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Het resultaat kan men een "ontworpen ecosysteem" noemen. Permacultuur maakt gebruik van meerjarige planten (climax vegetatie) zodat wisselteelt en jaarlijkse grondbewerkingen niet nodig zijn. Permacultuur heeft een breder toepassingsgebied dan alleen voedselproductie. In de praktijk is permacultuur meestal gericht op kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, terwijl biologische landbouw meer commercieel productiegericht is, en in dit opzicht tussen permacultuur en chemisch-industriële landbouw in staat.
permacultuur gaat uit van drie ethische uitgangspunten:
- Zorg voor de aarde: Alle ecosystemen moeten zich kunnen ontwikkelen.
- Zorg voor de mensen: mensen moeten toegang hebben tot hetgeen nodig is voor hun voortbestaan.
- Deel de overvloed: het in balans brengen van in- en output in een systeem
Er kan gebruik gemaakt worden van sensoren die direct aan spuitmachines gekoppeld zijn en die biomassascans leveren voor variabel gedoseerde on-the-go bespuitingen.Door een Kinect-camera voor het scannen van bloesem en vruchtontwikkeling, is het mogelijk geautomatiseerd, gestructureerd en tijdig precieze informatie te verzamelen tijdens de teeltcyclus, is de teler in staat om indien nodig tijdig in te grijpen en beter te plannen van het doseren, van onkruidbestreidingsmiddelen en kunstmest.
Telers kunnen toegang krijgen tot biomassakaarten van hun gewassen. Er kan gebruik gemaakt worden van het aanbod aan satelliet- of dronebeelden in de periode dat ziektebestrijding speelt.
Via gps is het mogelijk de rijpaden van de tractor op de akker te optimaliseren, zodat zo weinig mogelijk inklinking op de akkers plaatsvindt.
Via satellietbeelden, beelden van drones, camera's en sensoren is het mogelijk te komen tot onkruidbestrijding via onkruiddetectie, Beregeningsadvies op maat. bescherming legnesten en fauna in grasland, precisiebemesting grasland, het
Variabel poten aardappelen, variabel bemesten, Variabel bodemherbiciden, plaatsspecifiek bekalken, Variabel loofdoden en plaatsspecifiek granulaat
Mechanische onkruidbestrijding is het met behulp van machines verwijderen van ongewenste kruiden. Mechanische bestrijding is minder belastend voor het milieu dan bestrijding met herbiciden, chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Men gebruikt: eggen, schoffel, torsie- en vingerwieders, - de Radis:Deze machine werkt met lichtsensoren die de plantplaats bepalen, de Robocrop . Deze machine en camera kan de plantplaats bepalen. de Robovator, de plantplaats wordt ook hier bepaald met een camera, één camera per gewasrij. de intrarijwieder. deze machine werkt ook met één camera voor drie rijen en met ondersteuning van licht. Zie
hier voor deze geavanceerde mechanische onkruid bestrijding.
Het doel van ecologische landbouw is het behouden van de productiviteit op een economisch haalbaar, milieuvriendelijk en cultureel acceptabel niveau, door middel van een efficiënt behoud en gebruik van grondstoffen, waarbij ondertussen het milieu en de gezondheid van mens en dier wordt beschermd.
Landbouwproductie dient gevrijwaard te worden van de controle van retail giganten en tussenhandel. Het is een zaak van boeren die een goede prijs dienen te ontvangen voor hun producten en inspanningen en de consument die een gezond landbouwproduct vrij van pesticiden, wil genieten. Een product dat de leefomgeving niet schaadt maar bevordert.
Boeren produceren voor lokaal gebruik om voedselverspilling tegen te gaan.
Pesticiden worden vermeden. Zo leveren veel bestrijdingsmiddelen risico’s op voor bijen, andere bestuivers en insecten die plaaginsecten op eten.
Boeren bevorderen de bodemvruchtbaarheid door bij te dragen aan het vermogen van organismen in de bodem ten behoeve van de voeding van planten. Tegelijkertijd bevorderen de boeren biologische processen die bijdragen aan de gewenste chemische en fysieke toestand van de bodem.
Men produceert een grote verscheidenheid aan gewassen en zorgt door strokenbouw en agroforestry, voor een gezond ecosysteem dat je kan inzetten voor natuurlijke bestrijding van schadelijke insecten en ziekten.
Boeren verbeteren of houden de vruchtbaarheid van hun bodem in stand door gebruik te maken van groenbemesting. en compostering. Fosfaten, koolstof en nitraten worden zodanig gedoseerd dat fosfaten etc, niet weg kunnen lekken naar het oppervlaktewater of grondwater. Men vermijdt chemische vervuiling, verzuring en erosie van de bodem.
Biodiversiteit is belangrijk om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Een mix van verschillende bomen, gewassen en variëteiten op een veld houdt het water langer vast in de bodem tijdens periodes van droogte, en vermindert de erosie bij overstromingen.
Patiënten met een psychotische stoornis neigen er toe zich zich steeds verder uit contacten en activiteiten terug te trekken. Er zijn meerdere redenen hiervoor aan te voeren. Een symptoom van een psychose kan bijvoorbeeld initiatiefverlies zijn. Dat initiatiefverlies strekt zich uit over dagelijkse activiteiten. De patiënt kan moeite hebben uit bed te komen en zichzelf en zijn omgeving te verzorgen. Hierbij horen niet wassen en geen kleding verschonen. De woning niet opruimen. Ook de woning niet meer of zo weinig mogelijk verlaten. Telefoons niet opnemen, niet reageren op de deurbel. In gesprek zijn de antwoorden zeer kort en beperken zich vaak tot een woord. Mededelingen, laat staan vertellen zijn minimaal. Vragen worden niet gesteld
De belasting door zoals gezelschap van anderen, winkelen, de bus nemen of een brief die op de mat valt, is vaak te groot. Patiënten uiten desgevraagd de angst, anderen te confronteren met hun toestand. Het gevolg van dit alles is vereenzaming. Het terugtrekken is namelijk niet de wens van de patiënt maar meer een gevolg van machteloosheid.
De ander niet tot last willen zijn is een universeel verlangen. Toch moeten deze patiënten voorzichtig gestimuleerd worden wel de hulp van anderen te vragen. Niet alleen hulp vragen maar ook de ander uitleggen wat hun ziektebeeld inhoudt.
Omgedraaid kun je iemand met een psychotische stoornis helpen. Simpelweg aan hen vragen: "waar kan ik u mee helpen?" of een vriendelijke begroeting kunnen wonderen doen wanneer je hen bij de kassa ziet stuntelen of hardop in de ruimte praten.
Het is niet te zeggen of achterdocht een reden is voor het terugtrekgedrag van patiënten met een psychotische stoornis of dat achterdocht zich ontwikkelt als een verklaring die de patiënt construeert om zijn toestand te verklaren. Het is ook niet gezegd dat elke patiënt met een psychose angstig of achterdochtig is. Het is niet gezegd dat patiënten met een psychose vanwege een gebrek aan sociale vaardigheden of ander vaardigheden zich uit contacten en activiteiten terugtrekken. patiënten met een psychotische stoornis en terugtrekgedrag waren voor hun psychose vaak sociaal actief en hadden interesse en plezier in activiteiten.
Daar een psychotische stoornis een betrekkelijk zeldzame aandoening is en ook een aandoening die niet altijd zichtbaar is, is er weinig kennis en begrip in de samenleving over deze ziekte. Tegenwoordig worden patiënten met een psychose vaak aangeduid als een verward persoon. Deze aanduiding is weinig behulpzaam om medeburgers een handvat te geven adequaat om te gaan met deze patiënten. Dat is jammer want met de juiste hulp van anderen zouden deze patiënten erg gebaat zijn.
Met biodiversiteit wordt bedoeld: alle vormen van leven: van eencelligen tot insecten, van vissen, vogels en zoogdieren tot bomen en planten. Het belangrijkste kenmerk van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is dat het wij schrijven 30-09-2018 er nu nog niet is. Voorlopig is het een voornemen van een aantal organisatie om in het najaar 2018 een dergelijk plan te maken. Lees er meer over op.
www.samenvoorbiodiversiteit.
Men hoopt in 2030 de afnemende biodiversiteit te hebben omgezet in een zichzelf herstellende biodiversiteit.
Een voorlopige schets van het deltaplan biodiversiteitsherstel ziet er zo uit.
Het deltaplan agrarisch waterbeheer, afgekort tot DAW, is een reeks initiatieven van LTO (Land, en Tuinbouw Organisatie) Nederland om het watersysteem zoals de waterkwaliteit in de agrarische sector, te verbeteren.
Dat gebeurt door het verminderen van overbodige nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in de bodem.
Ook is het nodig, bestand te zijn tegen de klimaatverandering die gepaard gaat met droogtes, wateroverlast, verzilting van de bodem en bodemdaling en uitspoeling van de bodem.
Uitspoeling van de bodem, gaat men tegen door Bij percelen zuiveringsgreppels, moeras- en helofytenfilters maar ook technische voorzieningen aan de drainagebuizen of aan het lozingspunt, toe te passen. Maatregelen om de bodemstructuur te verbeteren
voorkomen dat stoffen uitspoelen en zorgen dat water met de mineralen weer langer beschikbaar zijn voor het gewas.
Er wordt gezocht naar mogelijkheden om in de tijd van veel neerslag het water vast te houden voor periodes van droogte. Ook streeft men naar meer verdunning en afbraak van schadelijke stoffen. Natte tot droge bufferstroken en natuurvriendelijke oevers worden aangelegd.
Deze helpen bij een vermindering van emissies van schadelijke stoffen maar leiden ook tot verhoging van de ecologie en biodiversiteit. Bijkomend voordeel van biodiversiteit is dat in de bufferstrook natuurlijke vijanden voorkomen die bijdragen aan de natuurlijke plaagbestrijding in de gewassen. Op deze manier zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.
Technieken zoals bodemsensoren en machines worden ingezet om de mestgift gewasbeschermingsmiddelen af te stemmen op de behoefte van het gewas. Specifiek inzetten op de ziekten en plagen in het gewas levert al veel op.