virus
- Gegevens
- Gemaakt op vrijdag 22 januari 2021 22:40
- Laatst bijgewerkt op dinsdag 26 januari 2021 17:23
- Gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2021 22:40
- Hits: 1446
Om zich te vermeerderen nemen virussen in de cel van een ander organisme de controle over van de stofwisselingsfabriek van die gastheercel.
Een virusdeeltje is zo klein dat het niet door een lichtmicroscoop waargenomen kan worden. Een virus is in staat is zich vast te hechten aan bijvoorbeeld menselijke cellen, de menselijke cel als voedselbon te gebruiken, het DNA van de cel te her-coderen en een infectie te veroorzaken in het lichaam van mensen. Zonder een gastheercel verliest het virus zijn functie.
Virussen kun je onderscheiden aan de hand van het soort gastheer cel die hen voedt en die zij infecteren. Er zijn menselijke virussen, dierlijke virussen plantvirussen, schimmelvirussen en er zijn ook virussen op bacteriën. Deze laatsten worden fagen genoemd. Dat zijn de meest complexe virussen.
Een andere manier om virussen te onderscheiden is naar hun op geometrische figuur lijkende vorm van hun eiwitomhulling: spiraalvormig, veelvlakkig en complex
Virussen veroorzaken infecties waar je ziek tot ernstig ziek van kunt worden of zelfs overlijdt. Het is aanbevolen wanneer een griepvirus of covid-19 of een ander sars virus heerst, maatregelen te nemen om je zelf en anderen tegen infectie te beschermen, zeker wanneer je zelf drager bent van een dergelijk virus.
Wanneer je zelf drager van een griepachtig virus bent, ga je niet uit huis en vermijd contact. Wanneer je weet dat bijvoorbeeld de griep heerst, houd je bij het spreken ongeveer 2 meter afstand tot anderen, geef geen hand, was je handen, ontsmet karretjes van de supermarkt of draag handschoenen en draag een mondmasker. in het begin van de coronapandemie was er veel discussie over het nut van mondkapjes. Hier valt het volgende over te zeggen. Virusdeeltjes zitten in ademdamp. Deze dampdeeltjes kunnen in de lucht blijven hangen, afhankelijk van de sterkte van de luchtstroom.
Verschillende laboratoriumstudies hebben aangetoond dat chirurgische en zelfgemaakte maskers van theedoeken of T-shirts deels effectief zijn in zowel het beperken van uitgeademde virusdeeltjes(de grootte van de uitgeademde pluim wordt verkleind) en dit helpt tegelijkertijd om het risico van blootstelling aan virussen van mensen in de buurt te verkleinen.
Chirurgische maskers kunnen de verspreiding van virussen die door een geïnfecteerde drager worden uitgestoten, tot 67-75%), en zelfs 100% verminderen <
Afhankelijke van hoe ze gemaakt zijn (een of meerdere lagen) beschermen zelfgemaakte maskers 50-75% tegen inademen en verkleinen eveneens de pluim uitgeademde virusdeeltje die opgeslagen zijn in aerosolen. Het spreekt vanzelf dat zelfgemaakte mondmaskertjes en ook mondmaskertjes verkrijgbaar in de supermarkt, nog effectiever zijn wanneer iedereen een dergelijk maskertje draagt. Literatuur:
Dismantling myths on the airborne transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV-2) Julian W. Tang
Julian W. Tang, William P. Bahnfleth, Philomena M. Bluyssen, Giorgio Buonanno, Jose L. Jimenez, Jarek Kurnitski,Yuguo Li, Shelly Miller, Chandra Sekhar, Lidia Morawska, Linsey C. Marr, Arsen Krikor Melikov, William W. Nazaroff, Peter V. Nielsen,Raymond Tellier, Pawel Wargocki, Stephanie J. Dancer.
Journal of Hospital Infection
January 12, 2021