Antonie van Leeuwenhoek (1632 – 1723)

Antonie van Leeuwenhoek, 1632-1723) wordt beschouwd als de vader van microbiologie. Hij is niet de uitvinder van de microscoop maar slaagde er in enkelvoudige lenzen te vervaardigen die tot 256 keer vergrootten. Zijn microscopen werden door geen enkele microscoop uit deze periode geëvenaard. Van Leeuwenhoek observeerde met behulp van zijn microscopen o.a. druppels slootwater, bloed en sperma. Hij maakte tekeningen en beschrijvingen van de organismen die hij hierin aantrof en stuurde deze naar wetenschappers in Nederland, Engeland en Frankrijk.
Als handelaar in linnen en garen had hij geen wetenschappelijke achtergrond en beheerste alleen Nederlands. Ondanks dit bleek hij een uitstekende observator en schreef honderden wetenschappelijke brieven naar Engelse en Franse wetenschappelijke instituten en werd hij door tijdgenoten zoals Constantijn Huygens, Reinier de Graaf, Leibniz, Hooke, Peter de Grote en de koningin van Engeland bewonderd en bezocht.
Met zijn observaties en microscopen was van Leeuwenhoek zijn tijd zo ver vooruit dat prominente wetenschappers zoals Christian Huygens zijn observaties betwijfelden. Het duurde meer dan een eeuw, voor wetenschappers in staat waren, te bevestigen, dat de waarnemingen die van Leeuwenhoek deed correct waren.

Literatuur
P.J. Haaxman, Antony van Leeuwenhoek de ontdekker de Infusoriën, S,C, van Doesburgs, Leiden, 1875.