termen en definities

Door met de cursor een term aan te wijzen verschijnt er een venstertje met beknopte uitleg

Element

Element:
Een element is materie of een stof die uit één soort atoom bestaat. In de scheikunde is een element de naam voor een stof die niet meer door een chemische bewerkingen in andere stoffen te ontleden is.
Een atoom bestaat uit een kern met daarin protonen en neutronen. Buiten de kern van het atoom bevinden zich de electronen.
Afhankelijk van het aantal protonen, neutronen en electronen in een atoom onderscheiden we de verschillende elementen.
Waterstof: een gas, vormt een uitzondering op de regel omdat waterstof 1 proton en 1 elektron maar geen neutron heeft.
Waterstof atomen zijn ook de meest eenvoudigen en het meest voorkomende element in het universum. Alle andere elementen hebben naast protonen, neutronen in de kern en elktronen ergens buiten de kern.
Tot nu toe kennen wij 118 verschillende elementen of atomen Afhankelijk aan wie je het vraagt onderscheidt men 94 tot 98 elementen die van nature voorkomen. Element 43:technetium, (Grieks voor kunstmatig), element 61: promethium en element 85: astatine werden eerst in het laboratorium gesynthetiseerd voor zij in de natuur werden gevonden. De andere elementen elementen die werden gesynthetiseerd zijn element 95 tot en met 118. Voorbeelden van elementen die van nature voorkomen zijn: waterstof, helium, zuurstof, stikstof, koolstof, ijzer, lood, aluminium, koper, zilver, goud, platina en uranium.
Elementen worden internationaal aangeduid met een Latijnse naam. Waterstof heet hydrogenium en wordt afgekort met H. Helium blijft Helium en wordt aangeduid met He. Zuurstof in het Latijn is oxygenium en wordt afgekort met O. Stikstof heet Nitrogenium en wordt afgekort met N. Koolstof heet carbonium en wordt afgekort met C. IJzer in het Latijn is ferrum en wordt afgekort met fe. Koper is cuprum en wordt afgekort met Cu, Platina heet in het Latijn platinum en wordt afgekort met Pt. Goud heet aurum en wordt afgekort met au. Zilver het argentum en wordt afgekort met Ag. Uranium heet uraan en wordt afgekort met U enz. Alle elementen en hun Latijnse namen zijn te vinden in het zogenaamde periodieke systeem

Algoritme

Een algoritme is een eindige reeks instructies, meestal instructies in een computertaal die worden gebruikt om een probleem op te lossen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wiskunde en logica om de computer te programmeren. Het doel hiervan is, tijdrovende taken door de computer te laten uitvoeren.
Het gaat hier bijvoorbeeld omhet sorteren van gegevens, het vinden van de kortste route tussen twee punten en het oplossen van wiskundige problemen.
Het aantal algoritmen is afhankelijk van de complexiteit van het probleem.
Een voorbeeld van een algoritme is het algoritme van Euclides. Dit algoritme berekent de grootste gemene deler van twee positieve getallen:

A.Zolang a en b niet gelijk zijn:
1. Trek van het grootste getal van de twee het andere af. 2. Vervang het grootste getal door het verschil. B. De grootste gemene deler is gelijk aan a (of b).

tektoniek

De aarde is te beschouwen al een iets afgeplatte bol. Het buitenste deel van deze bol is de atmosfeer of dampkring. De bodem waarop landschappen en oceanen zich bevinden wordt de aardkorst genoemd. Deze aardkors is onder de oceanen zo'n 10 kilometer dik. Waar de landschappen zich bevinden kan de dikte varieren tussen de 30 en 80 kilometer. Deze korst vormt geen geheel zoals dat bijvoorbeeld bij een sinasappel het geval is maar heeft grote breuken. De stukken korst zijn voortdurend in beweging zowel horizontaal als vertikaal. Deze beweging van de aardkorst wordt tektoniek genoemd.Dit omdat de korst als het ware drijft op de flexibele aardmantal. De aardmantel wordt in beweging gebracht de zwaartekracht en door als het ware borrelende duizenden graden hete vloeibare magma laag. Dit veroorzaakt de beweging van de stukken aardkorst die op elkaar botsen of over elkaar heen kunne schuiven. Bij zo'n botsing of schuifpartij ontstaan enorme aardbevingen en vloedgolven wanneer de korst onder de ocenaan in beweging komt. Een ander gevolg van tektoniek is het ontstaan van gebergten en scheuren van continenten.

Thermodynamica

Thermodynamica heeft betrekking het vermogen om verandering in een systeem teweeg te brengen of arbeid te verrichten.
De eerste wet van de thermodynamica wet stelt dat energie gemaakt noch vernietigd kan worden. Daaruit volgt dat de totale energie in een gesloten systeem altijd behouden blijft, en dus constant blijft en slechts van de ene vorm overgaat in de andere. Daarom is warmte een vorm van energie die kan worden opgewekt uit of omgezet in arbeid.
De tweede wet van de thermodynamica stelt dat warmte nooit door "de eigen inspanning" kan overgaan van een gebied met lagere temperatuur naar een gebied met hogere temperatuur.Hiervoor is arbeid nodig.
De derde wet van de thermodynamica stelt dat wanneer warmte wordt afgevoerd de entropie afneemt tot een uiteindelijke onbeweeglijkheid van de moleculen.

GABA en Glutamaat

GABA en glutamaat zijn boodschappers of transmitters tussen de neuronen.
Glutamaat heeft een stimulerende werking op aandacht alertheid, denken en geheugen.
GABA – een afkorting voor gamma-aminoboterzuur – wordt in de hersenen wordt geproduceerd vanuit glutamaat. Het heeft een zogenoemde inhiberende (remmende) functie in het centraal zenuwstelsel.
Het is belangrijk dat er een balans is tussen de stimulerende glutamaat werking en de remmende GABA werking.
Glutamaat is een zout dat van glutaminezuur afstamt. Glutaminezuur komt in het lichaam voor als aminozuur, een bouwstof waaruit eiwitten worden gemaakt.
De productie van GABA komt tot stand met behulp van vitamine B6 en het enzym GAD. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen
. GABA komt voor in bladgroenten, noten, zaden, eieren en tomaten, vette vis en volkoren producten.