Element

Element:
Een element is materie of een stof die uit één soort atoom bestaat. In de scheikunde is een element de naam voor een stof die niet meer door een chemische bewerkingen in andere stoffen te ontleden is.
Een atoom bestaat uit een kern met daarin protonen en neutronen. Buiten de kern van het atoom bevinden zich de electronen.
Afhankelijk van het aantal protonen, neutronen en electronen in een atoom onderscheiden we de verschillende elementen.
Waterstof: een gas, vormt een uitzondering op de regel omdat waterstof 1 proton en 1 elektron maar geen neutron heeft.
Waterstof atomen zijn ook de meest eenvoudigen en het meest voorkomende element in het universum. Alle andere elementen hebben naast protonen, neutronen in de kern en elktronen ergens buiten de kern.
Tot nu toe kennen wij 118 verschillende elementen of atomen Afhankelijk aan wie je het vraagt onderscheidt men 94 tot 98 elementen die van nature voorkomen. Element 43:technetium, (Grieks voor kunstmatig), element 61: promethium en element 85: astatine werden eerst in het laboratorium gesynthetiseerd voor zij in de natuur werden gevonden. De andere elementen elementen die werden gesynthetiseerd zijn element 95 tot en met 118. Voorbeelden van elementen die van nature voorkomen zijn: waterstof, helium, zuurstof, stikstof, koolstof, ijzer, lood, aluminium, koper, zilver, goud, platina en uranium.
Elementen worden internationaal aangeduid met een Latijnse naam. Waterstof heet hydrogenium en wordt afgekort met H. Helium blijft Helium en wordt aangeduid met He. Zuurstof in het Latijn is oxygenium en wordt afgekort met O. Stikstof heet Nitrogenium en wordt afgekort met N. Koolstof heet carbonium en wordt afgekort met C. IJzer in het Latijn is ferrum en wordt afgekort met fe. Koper is cuprum en wordt afgekort met Cu, Platina heet in het Latijn platinum en wordt afgekort met Pt. Goud heet aurum en wordt afgekort met au. Zilver het argentum en wordt afgekort met Ag. Uranium heet uraan en wordt afgekort met U enz. Alle elementen en hun Latijnse namen zijn te vinden in het zogenaamde periodieke systeem